Radiatiile mobile!


Dezbaterea pe tema radiatiilor emise de telefoanele mobile are sustinatori de ambele parti si nu cred ca se va termina prea curand. Producatorii au incercat in ultimul timp sa reduca acest nivel, pentru a linisti utilizatorii. Ca sa intelegem mai bine problema, nu strica sa stim cateva notiuni despre radiatii si riscurile pe care le prezinta.
Multi cercetatori sustin ca radiatiile emise de telefoanele mobile produc diverse probleme de sanatate utilizatorilor, datorita apropierii prea mari fata de cap. Inca nu s-a dovedit ca radiatiile acestora afecteaza intr-un fel sau altul corpul uman, dar toti specialistii incearca sa ne convinga sa nu utilizam in mod prelungit telefoanele mobile.
In randurile de mai jos vei afla mai multe despre acest subiect, cum sunt generate radiatiile si cum poti sa afli nivelul emis de un telefon mobil.
De unde apar radiatiile? Atunci cand initiezi un apel, un receptor iti capteaza vocea si o transmite catre operatorul de telefonie mobila prin intermediul unei antene din aparatul tau.
Telefoanele mobile din ziua de astazi au puteri intre 0.75 W si 1 W. Transmitatorul este situat diferit la fiecare model in parte, dar de obicei se afla in partea de sus.
Radiatiile elecromagnetice variaza de la frecvente extrem de joase pana la frecvente inalte (razele Gamma). De asemenea, capul absoarbe foarte usor radiatiile.
Efectele radiatiilor asupra corpului uman. Oamenii studiaza permanent radiatiile emise de telefoanele mobile. In 1970, s-a declarat ca leucemia copiilor provine de la acestea, dar ulterior s-a dovedit ca nu exista nicio legatura.
Radiatiile sunt de doua tipuri, ionizante si neionizante.
Radiatiile ionizante sunt capabile sa distruga atomii si moleculele tesuturilor, pot chiar sa modifice reactiile chimice din organism. Razele X si Gamma sunt doua exemple in acest sens. Acestea sunt folosite in medicina, astfel incat nu se recomanda ca un pacient sa faca mai mult de o radiografie pe an.
Radiatiile neionizante sunt cele emise de telefoanele mobile si in acest moment se considera ca nu pun viata in pericol. Acestea au doar ca efect de incalzire, care nu afecteaza in niciun fel tesutul uman. Cuptoarele cu microunde emit acest tip de radiatii, dar au o putere mult mai mare, de pana la 1000 W.
Chiar daca nu exista nicio dovada evidenta ca radiatiile emise de telefoanele mobile sunt periculoase, se crede ca exista totusi un risc la folosirea prelungita datorita efectului de incalzire.
Pe lista de boli si simptome care ar putea fi influentate de folosirea telefoanelor mobile sunt cancerul, tumorile la creier, Alzheimer, Parkinson, oboseala crescuta, durerile de cap. Cancerul este de fapt boala pusa in general pe seama radiatiilor, dar nu s-a putut demonstra nicio legatura.
Testarea radiatiei telefoanelor. In SUA exista legi care nu permit comercializare telefoanelor pana cand fiecare model nu trece de testul FCC. Aceste teste sunt facute de catre producator. Nivelul radiatiilor determina rata specifica de absorbtie (SAR), un indicator trecut in specificatiile tehnice ale telefoanelor. Pentru ca un telefon sa treaca testul FCC, SAR nu trebuie sa depaseasca 1.6 W/kg).

Testul este realizat cu ajutorul unui mulaj ce are forma corpului uman, care se umple cu un lichid care reuseste sa simuleze proprietatile electrice ale tesutului uman. Dupa aceasta etapa, un telefon mobil este tinut deasupra acestui mulaj, iar cu ajutorul unui brat mecanic se introduce in acest lichid o sonda prin care se citeste valoarea SAR in diferite locatii. Pentru a trece testul valoarea SAR trebuie sa fie mai mica de 1.6 W/kg.
Discutia cu privire la riscurile radiatiilor nu se vor termina prea curand, pentru ca nicio parte nu are argumente prea solide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu