Danemarca , Svendborg, jurnal de bord cu ONESTIN la carma !

Danemarca e tara in care 60 de tineri si inca cateva zeci de persoane din 4 tari europene au aflat cu uimire de existenta Romaniei si de potentialul romanilor prin intermediul celor 14 persoane, 12 adolescenti din Onesti si Targu Ocna , coordonati de doi adulti, ce au reprezentat Asociatia de Tineret ONESTIN in proiectul European de tineret "TimeXpress", desfasurat prin intermediul Programului Tineret in Actiune si finantat de Comisia Uniunii Europene.
Pentru tinerii de la Onestin a fost un succes datorat faptului ca au fost de departe revelatia proiectului. Prin abilitatile de comunicare in limba engleza, cele culturale si artistice , precum si a capacitatii de adaptare, de munca si creativitate si mai ales prin spiritul de echipa, tinerii onestini au invatat sa-si pretuiasca tara, cultura dar si sa inteleaga ca meritam mai mult decat ceea ce avem acum ca neam.
Proiectul s-a desfasurat in perioada 30 Iulie - 7 August, fiind gazduit de orasul Svendborg din Danemarca si a avut ca tema “Istoria comuna a Europei”. Tarile participante in proiect au fost: Republica Ceha, Spania, Turcia si tara gazda, Danemarca. Fiecare tara a prezentat istoria proprie, grupuri si preocupari ale tinerilor din tara lor, elemente de cultura si traditie nationala, cu totii ajungand la concluzia ca tinerii sunt aceeasi oriunde in Europa, doar ca influenta culturala face diferenta.
Nu conteaza ca esti un adolescent din Onesti, din Carvina - Cehia, Malaga – Spania , Izmir -Turcia sau Svendborg – Danemarca , aceleasi obiceiuri, aceleasi activitati, mai mult sau mai putin, le desfasuram fiecare zi de zi. Timp de 8 zile au avut acelasi domeniu de explorat, au trait ca vikingii, au fost o mare familie, unde elementele nationale au iesit in evidenta mai ales prin traditii, muzica, dans, arta culinara, design, teatru, moda si mai les prin istoria nationala si cea comuna. Munca si distractia au facut casa buna, iar tinerii romani au fost primii in ambele. Calatoria a luat sfarsit asa cum ne asteptam cu totii, cu prietenii legate, cu lacrimi de tristete ca nu se vor mai revedea prea curand, cu amintiri si teancul de poze!
Nu vor pute fi uitate curand zborul deasupra Marii Baltice , Budapesta vazuta din avion, mersul cu barca, caiacul, masa vikinga, mersul cu vaporul si cu bacul

Asta a fost una din cele mai fascinante aventuri a tinerilor nostri care mereu spun : va urma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu