Pregătiţi pentru angajare ... la Oneşti?

În zilele de 29 şi 30 ianuarie 2011, Asociaţia Kolping Moldova a desfăşurat un seminar de formare cu tema „Interviu pentru angajare – primul pas spre un loc de muncă şi o carieră de succes” în cadrul proiectului „Academia Kolping Moldova”.


Seminarul a avut loc la sediul Fundaţiei „Victorine le Dieu” şi a fost susţinut de formatorul şi îndrumătorul Radu Alexandru CATA, expert în formare profesională în cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Popoarelor, Bucureşti. Asociaţia Kolping Moldova a iniţiat acest curs datorită faptului că acum, în zilele noastre, tot mai mulţi oameni îşi pierd locurile de muncă şi sunt nevoiţi să pornească de la zero, nefiind puşi în temă cu cerinţele actuale existente în procesul de angajare. În plus, foarte mulţi tineri nu ştiu încotro să se îndrepte şi, pe lângă faptul că pe piaţa zonală nu există foarte multe alternative, ei nu au abilitatea şi nici instrumentele necesare pentru pregătirea unei angajări.



Participanţii, elevi de la Colegiul Naţional „Grigore C. Moisil”, membri ai Asociaţiei de Tineret Onestin, dar şi persoane „cu mai multe amintiri”, momentan fără loc de muncă sau pur şi simplu interesate de noile tendinţe la un interviu. Cei 25 de participanţi, elevi, studenţi, dar şi oneşteni trecuţi de prima tinereţe, nu s-au temut să adreseze formatorului fel de fel de întrebări, cele mai multe fiind legate de realizarea CV-ului. În urma seminarului, cursanţii au acumulat multe cunoştinţe, primind informaţii generale în ceea ce priveşte participarea la un interviu, instrucţiuni de realizare atât a CV-ului în format Europass, cât şi a scrisorii de intenţie sau informaţii despre diferite locuri de muncă.

De asemenea, participanţii la acest seminar au aflat care sunt noile tendinţe în participarea la un interviu, au învăţat mici trucuri folositoare pentru interviu şi, nu în ultimul rând, modalitatea de a scăpa de emoţiile interviului şi de adopta o atitudine cât se poate de firească, pozitivă şi încrezătoare.

Seminarul în viziunea organizatorului

„Pentru zona noastră subiectul poate să pară puţin banal pentru că noi ştim că în zonele mici nu funcţionează angajarea după un CV, decât pentru a fi ceva formal. Pentru că dacă eu cunosc pe cineva sau tata cunoaşte pe cineva sau am un unchi unde trebuie, eu ştiu că voi ajunge acolo, iar CV-ul va fi realizat doar pentru a se face angajarea în mod legal. Asta nu e corect, pe de o parte, dar se practică, clar! Însă piaţa muncii nu înseamnă doar asta, pentru că tinerii vor ajunge poate în alte zone, ca de exemplu Bucureşti, unde nu merge numai aşa. ”, ne-a declarat domnul Corneliu Bulai, preşedintele Asociaţiei Kolping Moldova.

Impresii de la participanţi

Din mărturisirile participanţilor, am aflat că aceştia sunt mulţumiti de noutăţile pe care le-au aflat şi au plecat mai încrezători în forţele proprii. Sunt convinşi că acum ştiu să realizeze un CV european, o scrisoare de intenţie, dar şi cum să se comporte în prima zi de muncă şi în perioada de probă. Trainerul Radu Alexandru Cata a îmbinat teoria cu practica, participanţii la curs având posibilitatea să simuleze un interviu pentru angajare. Simion Spătaru spune că a învăţat să-şi stăpânească emoţiile şi să aplice diferite „trucuri” ce-l vor pune într-o lumină bună în faţa angajatorului. Magda Lucaciu consideră că iniţiativa Asociaţiei Kolping Moldova este una lăudabilă, întrucât astfel a putut acumula informaţii pe care le va utiliza cu siguranţă în viitor. Seminarul s-a încheiat, dar nu înainte de a-i smulge promisiunea organizatorului că se vor mai întâlni şi la alte acţiuni de acest gen.



Adelina PAVELESCU



Sursa: Ziarul ora 25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu