Staţiunea Slănic Moldova, capitală verde a României în 2012

Reprezentanţii localităţilor Slănic Moldova şi Reuth, din Germania, precum şi ai Centrului Internaţional de Dialog pentru Mediu şi Dezvoltare - IDCED, din Magdeburg, au semnat, recent, în oraşul Leipzig, un acord de cooperare pentru implementarea unui proiect în domeniul energiei regenerabile. La eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Slănic Moldova, Andrei Şerban, primarul din Reuth, Ulrich Lupart, dr. Hans Peter Barkenthien, de la IDCED, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Industrie şi Servicii a Parlamentului Romaniei, Iulian Iancu, deputat de Bacău, Michael Winkler, directorul societăţii Euroregionalen Klimaschutzmanagementgesellschaft ERK Legenfeld / Vogtland a Asociaţiei de promovare a protecţiei climatice Sachsen e. V., şi Walter Gusek, de la Societatea European Climate Protection Consult rbr Neustadt.


Obiectivul acordului îl constituie obţinerea independenţei energetice a staţiunii balneo-climaterice Slănic Moldova pînă în anul 2012. „Slănicul - a spus Ulrich Lupart - ar putea deveni prima localitate din România independentă energetic, o localitate-pilot cu cele mai multe proiecte de energie regenerabilă, unde se te produce mai multă energie decît pot consuma locuitorii şi turiştii staţiunii”. La rândul său, Andrei Şerban a apreciat că localitatea pe care o conduce va deveni, într-o primă fază, un model pentru alte staţiuni balneo-climaterice din România. „În a doua fază, însă - a opinat primarul - Slănicul va fi un model general pentru comunităţile mici cu o populaţie de până la 8.000 de locuitori”.

Ce se construieşte

Proiectul cuprinde opt axe (subproiecte) şi linii de dezvoltare, în colaborare cu parteneri germani identificaţi în funcţie de specificitatea lucrărilor şi cu parteneri români. Totalul sumei previzionate a fi investite în Slănic Moldova şi regiunea limitrofă (de aproximativ 50 km) este de 30 de milioane de euro. Cu aceşti bani se va construe o centrală modulară electrică geotermală combinată cu o instalaţie de încălzire pe biomasă (cu lemne) în Slănic (în valoare de 4 milioane de euro), în colaborare cu un partener din landul Saxonia, şi o unitate solară, tot în Slănic, pe acoperişul sălii de sport (în valoare de 400.000 de euro), de la care livrârile de energie electrică se vor face direct către o flotilă de electrovehicule.

De asemenea, se va construi şi o instalaţie de biogas, numită „Slănic Agro Gaz România” (în valoare de 12 milioane de euro), de producţie românească, dar cu sprijinul şi asistenţa partenerului german (prin transfer de tehnologie) Agro Fuels Consult Edderitz, din landul Saxonia-Anhalt. Staţiunea va avea, însă şi un Wind Park Slănic România (centrale eoliene în valoare de 8 milioane de euro), construit de compania Doblen EST, din Saxonia.


Cu electromobilul prin staţiune

Programul e-mobilitate din acest proiect (în valoare 0,25 milioane de euro) va pune în circulaţie o flotilă de e-automobile germane, produse de Automotive Interior World gmbh Regnitzlosau şi de Plauen-Neuensalz, în colaborare cu parteneri din România. Pentru aceasta, este nevoie, însă, şi de străzi mai bune, pentru care se vor aloca 3 milioane de euro şi vor fi construite de compania Saxonia, în colaborare cu firme româneşti. Nemţii ne vor oferi şi servicii de proiectare în construcţii şi protecţia mediului (în valoare de 1,1 milioane de euro), prin Ingenieurburo Froelich & Sporbeck Munchen, Filiala Plauen / Vogtland, dar şi management de proiect (în valoare 1,25 milioane de euro), prin companiile ERK şi ECPC. Tot ei suţin că centrala geotermală, instalaţiile solare, precum şi cele de transport electric sunt cele mai adecvate pentru aceasta staţiune balneară. Pentru execuţia lucrărilor vor fi utilizaţi ingineri români şi germani.

Petru DONE

Sursa: Ziarul Ora 25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu