Centrul de voluntariat ONESTIN

In perioada 18-20 februarie 2011, au participat, reprezentand Asociatia de Tineret Onestin Alexandra Vlad si Adelina Pavelescu la Sesiunea de instruire in Managementul Voluntarilor, ce a avut loc in statiunea Baile Felix si a fost gazduita de Centrul de Voluntariat Oradea, coordonat de Adina Patroc.


Prima zi a fost rezervata celei dintai conferinte din acest an a Retelei Nationale de Voluntariat din Romania, in cadrul careia s-a discutat planul pentru acest an, ce a fost declarat Anul European al Voluntariatului in Romania.
Printre subiectele atinse s-a numarat si Saptamana Nationala a Voluntariatului, ce urmeaza sa se desfasoare in perioada 9-15 mai in toate orasele cu centre de voluntariat, aceasta fiind a treia editie la care ia parte Asociatia de Tineret ONESTIN.

La intalnirea Retelei au fost reprezentate 13 centre de voluntariat cu vechime din Romania, care au participat si la intalnirea celor 11 centre recent infiintate din 19 februarie, cand s-a ales activitatea comuna pe care sa o desfasoare toate organizatiile implicate in SNV. In plus, toti reprezentantii au prezentat raportul de activitate al centrelor lor din noiembrie pana in prezent, raport ce a oferit noi idei participantilor.

Sesiunea de instruire in sine a inceput duminica, 20 februarie, cand participantilor li s-au prezentat cei 9 pasi ai procedurii de managementul voluntarilor propus de Pro Vobis pe baza literaturii de specialitate. Ziua a fost destul de lunga si plina de informatii, dar in acelasi timp importanta, fiind prezentati primii pasi si totodata cei mai dificili in activitatea unui centru de voluntariat.

A doua zi de instruire a continuat cu urmatorii 7 pasi in lucrul cu voluntarii si chiar daca pare o cifra destul de mare comparativ cu prima zi, informatiile prezentate au fost mai putin stufoase, avand ca rol intarirea cunostintelor pe care participantii le detineau deja la sosirea lor la curs. Evident, intreaga instruire a avut ca scop fixarea conceptelor despre ceea ce inseamna a coordona voluntari, avand in vedere ca toate centrele au lucrat anterior cu voluntari.

„Trainingul si-a atins scopul. Formatoarele, Nicoleta Chis Racolta, Ramona Dragomir si Carmen Marcu au punctat intr-un mod realist cum ar trebui sa reactioneze organizatia care lucreaza cu voluntari, dar si cum ar trebui sa se comporte un coordonator de voluntari. Notiunile nu au fost neaparat noi. Cele mai importante lucruri invatate sunt, dupa parerea mea: Voluntarii sunt peste tot; si Oricine poate fi voluntar;. Sper ca in viitor si in Onesti sa avem voluntari de toate marimile”, a declarat Alexandra Vlad, reprezentanta a Centrului de Voluntariat ONESTIN.

Sesiunea de instruire s-a incheiat cu studii ale unor cazuri concrete cu care se confrunta sau s-au confruntat intr-un fel sau altul centrele de voluntariat participante, rezolvand astfel eventualele probleme si prevenind altele care pot aparea ulterior.

Reprezentantii centrelor au plecat acasa cu un bagaj de cunostinte imbogatit cu idei si solutii pe care sa le aplice mai departe in activitatile cu voluntarii.

Urmatoarea intalnire a centrelor noi va avea loc in septembrie, pana cand speram ca reprezentantii lor sa isi atinga toate scopurile in ceea ce priveste activitatile cu voluntarii.
Adelina PAVELESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu