5 decembrie – Ziua Internationala a Voluntariatului

Ce inseamna sa faci voluntariat?
Voluntariatul inseamna sa ajuti, sa schimbi, sa te implici, sa crezi si sa inveti! Mai presus de toate, asta urmareste Serviciul European de Voluntariat (SEV) – serviciu prin care tinerii pot face stagii de voluntariat intr-o alta tara din Uniunea Europeana, din vecinatatea U.E. sau intr-o alta tara partenera din lume. Pot ajuta, pot schimba si se pot implica  intr-o alta comunitate, invatand in acelasi timp, atat de multe lucruri despre o alta cultura si despre ei insisi. SEV promoveaza implicarea, toleranta intre tineri, diversitatea si credinta ca poti schimba lucrurile oriunde ai fi. Serviciul European de Voluntariat reprezinta o experienta unica in viata unui tanar care doreste sa-si imbogateasca cultura, sa cunoasca alti oameni si, in acest timp, sa faca ceea ce ii place. Indiferent de natura activitatii pe care un tanar o deruleaza pe parcursul stagiului sau – poate fi vorba de activitati culturale, de tineret, sociale, sportive, activitati de mediu... – SEV este o provocare.

Eurobridges
Inca din data de 15 septembrie 2010, Asociatia de Tineret ONESTIN gazduieste 5 voluntari din Suedia, Portugalia si, nu in ultimul rand, din Turcia, in cadrul proiectului EVS-Eurobridges. Proiectul are ca obiective principale implicarea in activitatile comunitatii, schimbul cultural, promovarea activitatilor pentru timpul liber si educatia non-formala. Voluntarii au desfasurat activitati atat in liceele din Onesti, cat si in cele de pe Valea Trotusului unde, in timpul orelor de dirigentie, au prezentat elevilor Serviciul European de Voluntariat, Actiunea 2 din cadrul programului Tineret in Actiune. Pe langa destainuirile legate de aceasta actiune, cei 5 voluntari au discutat cu tinerii liceeni pe mai multe teme, incercand sa afle si ei cate ceva despre oamenii cu care vorbesc.     Activitatea lor a inceput la Colegiul National „Grigore Moisil”, a continuat la Colegiul National „Dimitrie Cantemir”, iar incetul cu incetul au ajuns sa patrunda in liceele de pe Valea Trotusului si Oituzului, in orasele Moinesti ?i Tirgu Ocna sau in localitatea Ferastrau-Oituz.
Importanta este ?i activitatea lor din Centrul de Reeducare TirguOcna, unde au avut ocazia sa cunoasca indeaproape viata tinerilor din detentie: „Cea mai buna activitate pe care am avut-o a fost „in detentie” cu tineri avand varste cuprinse intre 16 si 18 ani. Ei nu au avut ocazia sa intalneasca atat de multe persoane din „afara”. Sa faci jocuri si workshop-uri impreuna cu ei e mult mai important si valoros decat sa desfasori activitati cu tinerii de liceu care vor doar sa scape de ore.”, ne marturiseste Elin Otterman (Suedia). Zeynep Alpaslan, tanara voluntara din Turcia, ne spune ca: „Sa lucrez cu copiii din detentie, indiferent de activitatile desfasurate, a insemnat pentru mine dobandirea a doua experiente foarte bune. In acele momente m-am simtit, mai mult ca oricand, utila.”
Dar, trecand peste activitatile din Centrul de Reeducare, voluntarele ne-au marturisit sentimentele si opiniile dobandite pe parcursul sederii lor in Onesti. Anna Niiranen (Suedia), a observat in primul rand diferenta intre activitatile ei de voluntariat din Suedia si cele desfasurate in cadrul acestui proiect: „Activitatile pe care le-am avut pana acum au fost diferite fata de munca voluntara pe care am depus-o in trecut. Sunt obisnuita sa fac ceva practic, ceva de pe urma caruia sa pot vedea numaidecat rezultatele muncii mele. De exemplu, am tinut lectii de limba engleza copiilor din orfelinat si stiu ca au invatat. Aici a trebuit sa ma adaptez, din moment ce mare parte din munca voluntara a fost non-formala. Am vorbit cu tinerii despre Serviciul European de Voluntariat, despre ce inseamna acesta, despre visele si planurile lor de viitor, prietenie si multe alte probleme ale tinerilor. Cred ca aceste discutii au avut scopul de a expune tinerilor si alte posibilitati, alte oferte in legatura cu ceea ce pot face mai departe, in viata.”
Voluntarii vor ramane in Onesti pana pe 15 decembrie, cand se va incheia proiectul „Eurobridges”, in cadrul caruia sunt coordonati de membra ONESTIN, Elena Rosu.
Adelina PAVELESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu