Vorbeste cu mine !

In perioada 2- 8 decembrie 2010, in Purda, mai precis in nordul localitatii Olsztyn, Polonia, s-a desfasurat proiectul „Talk to me”, sustinut financiar de Uniunea Europeana, prin  Youth in Action.
La cursul de formare au fost prezenti 3 romani, 2 reprezentanti ai Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare: Olaru Catalin si Anna Maria Anghel, coordonati de reprezentanta ONESTIN, Elena Rosu. Tema cursului a fost imbunatatirea calitatii proiectelor cu tinerii, prin dezvoltarea de noi metode pentru o comunicare mai buna intre vorbitorii de limbi straine.
Cei 18 participanti, reprezentanti ai tarilor Bulgaria, Franta, Lituania, Polonia, Turcia si, desigur, Romania au invatat in decursul celor 5 zile petrecute intr-o locatie foarte bine aleasa, sa formeze si sa lucreze in echipa, sa se autocunoasca, sa inteleaga ca impactul cultural este dispus la o serie de interpretari, in functie de tara si cultura din care provenim. Mai mult decat aceste lucruri, am reusit sa ne facem intelesi si sa comunicam cu grupul francez, care nu intelegea limba engleza (prin cunostintele proaspat dobandite despre comunicarea in alta limba decat cea nativa).
Toate cunostintele au fost dobandite prin educatia non-formala, trainerii folosind metode ca: workshop-uri, lucrul individual si in echipa. S-au tinut si discutii, simulari si reflectii, in urma diferitelor activitati sau afirmatii; fiecare participant a fost incurajat sa isi foloseasca experienta acumulata pana in acel moment, dar si creativitatea - folosita in cadrul filmelor pe care le-am regizat si jucat in context international.
Echipa Romaniei a reprezentat cu mandrie tara, incepand din prima seara, moment in care s-a desfasurat activitatea de schimb intercultural si pana cand ne-am intors obositi spre casele noastre. Am avut putin timp sa vizitam Varsovia si Olsztyn. Despre capitala poloneza, echipa marturiseste : „orasul era foarte gri si rece, insa descoperindu-l etapa cu etapa, am realizat, de fapt, ca in Polonia contrasteaza frigul de afara cu caldura din oamenii care o populeaza”.
In Olsztyn am avut activitatea de cercetas (si de cumparator, marturiseste timid un  membru al echipei), activitate careia am dedicat o zi intreaga, am descoperit istoria, frumusetea si, de ce nu, asemanarile dintre tara noastra si „tara lor” .
In final echipa declara la unison faptul ca cel mai important lucru pe care l-au invatat este: „simple isn't always easy” (pur si simplu, nu este intotdeauna usor) si ca abia asteapta sa puna in practica toate cunostintele, practica dobandita intr-o saptamana fructuoasa, frumoasa si plina de inedit.
Echipa ONESTIN
Sursa: Ziarul Ora 25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu