Onestiul are nevoie de tineri !

In perioada 22-30 martie, Asociatia de Tineret ONESTIN a participat la proiectul „Comunitatea are nevoie de TINEri”, proiect implementat de Asociatia EuroDEMOS, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, si finantat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Tineret in Actiune.

Onestin la nivel national
Proiectul a fost coordonat de specialisti calificati in conceperea si promovarea politicilor europene de tineret, iar din partea Onestin au participat presedintele, Alexandru Cristea, impreuna cu Nicu Pantelimon. Proiectul „Comunitatea are nevoie de TINEri!” a abordat si promovat dialogul structurat ca instrument util folosit pentru implicarea tinerilor in procesul decizional prin dezbateri si dialoguri la toate nivelurile si colaborarea cu actori relevanti.
Au fost reuniti actori sociali reprezentativi (tineri, societatea civila si institutii responsabile de politicile de tineret) creand cadrul de dialog necesar implicarii active a tinerilor in procesul decizional. Asociatia EuroDEMOS, organizatorul acestei intalniri, a desfasurat intre anii 2003 si 2010 numeroase proiecte internationale prin intermediul carora a format peste 300 de specialisti in crearea de politici europene de tineret din peste 30 de tari europene.
Declaratii
Presedintele Asociatiei de Tineret ONESTIN, Ec. Alexandru Cristea, declara: „Participarea mea si a organizatiei pe care o reprezint in acest proiect a fost motivata de dorinta de a invata cum sa deschid cai de comunicare eficiente in relatia cu diversi factori de decizie, in special reprezentanti ai adminstratiei publice, locale sau nationale. Ne confruntam de multa vreme cu reticenta din partea consilierilor locali sau a primariei in ceea ce priveste comunicarea cu societatea civila. Acest lucru, dar si oportunitatea de a cunoaste mai bine legislatia de tineret m-au determinat sa particip la proiectul ??Comunitatea are nevoie de tineri??. Intalnirea s-a desfasurat intr-o perioada de 10 zile, timp in care am capatat o motivatie extraordinara in ceea ce priveste implicarea mai multor tineri in ONG si deschiderea unor punti de legatura atat cu reprezentantii administratiei publice locale, cat si cu alti reprezentanti ai unor institutii de stat, care nu fructifica avantajele si nu constientizeaza importanta societatii civile.
Am fost surprins in mod placut de intalnirile si dezbaterile pe care le-am avut cu cativa consilieri locali ai Iasiului, acestia dand dovada de curaj si implicare, prin faptul ca ne-au ascultat si au raspuns „asaltului” de intrebari comode sau mai putin comode, venite din partea participantilor. Acest fapt, coraborat cu metodele de lucru pe care EuroDemos le-a aplicat in cadrul intalnirii, au facut din acest eveniment o intalnire benefica pentru toate organizatiile participante. Personal, imi propun sa implementez viitoare proiecte care sa aiba la baza informatiile si atitudinile dobandite in aceasta intalnire, si sa implic din postura de parteneri si alte organizatii pe care le-am intalnit in cadrul proiectului, sau parteneri ai acestora.
In afara activitatilor mentionate mai sus este important sa amintesc faptul ca am avut ocazia de a vizita Iasiul: manastiri, universitati, Mitropolia, Palatul Culturii si multe alte obiective turistice care mi-au creat impresia ca ma aflu intr-o capitala culturala a Romaniei.
In concluzie, cele 10 zile petrecute in Iasi au fost o combinatie perfecta intre cunoastere, implicare, comunicare, voie buna si cultura”, a conchis Alexandru Cristea, presedintele Asociatiei de Tineret ONESTIN.
Foarte important este si faptul ca in cadrul intalnirii s-a elaborat un plan de activitati pentru Saptamana Europeana a Tineretului, 16-22 mai, ce va fi implementat la nivel national, impreuna cu organizatii din Onesti, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Husi, Botosani, Craiova, Targu Jiu, Ramnicu Valcea si alte orase. Activitatile ce vor fi desfasurate in aceasta saptamana vor fi prezentate pe larg in cadrul unei conferinte de presa ce va fi organizata de Onestin in data de 16 mai 2011.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu