Nevoia de a aprinde o tigara, manifestarea dependentei de nicotina

Fumatul este de obicei vazut ca o slabiciune inofensiva, tratata cu ingaduinta, este de parere dr. Magdalena Ciobanu, coordonator in cadrul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat.
''Cati dintre cei care fumeaza stiu insa ca fumatul este, de fapt, o boala? Foarte putini... Ceea ce nu stie de obicei fumatorul, este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina. In conformitate cu clasificarea internationala a bolilor a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nicotina intruneste criteriile unei substante ce determina dependenta, adica este un drog, iar dependenta nicotinica ce apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala'', precizeaza dr. Ciobanu.

Aceasta explica faptul ca ''nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante ce activeaza asa-numitul circuit al recompensei. Acesta este o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie fizica si psihica, indiferent de stimul - alimentatie, sex, alte droguri. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia - aprinderea tigarii. De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesia tutunului - obiectul care te face sa te simti mai bine, recompensat.

Dar tot aici isi are explicatia si instalarea sindromului de sevraj atunci cand fumatorul nu are la indemana tigari, trabuc sau orice alta modalitate de a-si administra imediat drogul: un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare. Acest semnal poate fi insa atat extern - ocaziile care nu merg fara o tigara, cat si intern - scaderea concentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei''.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu