Lisabona, Portugalia

In perioada 4-11 octombrie 2010, in Lisabona, Portugalia, s-a desfasurat proiectul european ARTIGO, proiect la care au participat 7 tineri reprezentand  Asociatia  de Tineret ONESTIN,  printre acestia fiind pentru prima data in astfel de proiecte de tineret si componenti ai Clubului  Montan REFUGIUL Onesti. Proiectul a avut ca tema Drepturile Omului si s-a bazat pe creativitatea participantilor in materie de muzica, poezie, grafica, fotografie si comunicare.
De-a lungul saptamanii, cei 28 de tineri din Franta, Italia, Portugalia si, bineinteles, Romania, si-au demonstrat calitatile in materie de arta, incercand sa dea tot ce e mai bun pentru a duce proiectul la bun sfarsit. Acestia au compus melodii, poezii, au facut filme si multe fotografii, s-au ocupat de promovarea finalizarii proiectului prin design-ul afiselor si flyere-lor, astfel incat in ultima seara tinerii au reusit sa dea un spectacol care a captivat intr-un mod placut atentia invitatilor ; au cantat, au recitat, au prezentat activitatile desfasurate in saptamana tocmai incheiata, iar la sfarsit s-au bucurat de o cina multi-culinara , cu preparate deosebite din tarile participante .
Desigur, nu au lipsit nici serile culturale, cand tinerii au avut ocazia de a gusta din specialitatile culinare ale  fiecarei tari participante. Ca de obicei seara romaneasca a fost cea mai spectaculoasa  si…”gustoasa”. Participantii au ramas total incantati de tochitura moldoveneasca si de celelalte specialitati, dar mai ales de bautura noastra traditionala, care i-a fascinat pe multi… A fost interesant sa vezi cum gusta putin cate putin pentru a simti aroma de prune. De altfel si vinul romanesc le-a placut foarte mult strainilor. Mai pe scurt, si de aceasta data  am stiut cum sa infrumusetam serile  interculturale si nu numai pentru a trezi interesul participantilor si invitatilor vis-a vis de  Romania.


De asemenea, in doua dintre zilele de desfasurare a proiectului, participantii au facut un tur al frumoasei  capitale portugheze , Lisabona, ce-i drept cam obositor, avand in vedere ca majoritatea strazilor au tenta de deal. Foarte interesant este insa numarul interminabil de monumente, pe care le intalnesti la tot pasul.
“E prea frumos aici. Nici nu imi mai vine sa ma intorc acasa. E superb, oamenii sunt draguti, foarte amabili, colegii nostri de proiect sunt oameni minunati de la care ai ce invata si cred intr-adevar ca acest gen de experiente nu se uita. Intr-adevar a fost si multa munca, oboseala, dar cred ca multitudinea de prieteni pe care ii dobandesti in astfel de activitati compenseaza in totalitate munca. Eu m-am simtit excelent si imi va fi foarte dor de toate aceste zile, de toti acesti oameni.”, spune Denisa, membra a echipei noastre .
Chiar daca si-ar dori sa ramana in Lisabona, ceilalti membri ai celor doua asociatii infratite sunt nerabdatori sa ii revada si stim ca acasa este de treaba!


Insa unii vin, altii pleaca, asadar duminica, 10 octombrie, inca 8 tineri reprezentand  Asociatia de Tineret ONESTIN au parasit Romania, pentru proiectul european “Hearts that think”, ce se va desfasura in Vicenza, Italia, in perioada 10-17 octombrie. Acolo tinerii onestini care au oferit 3 locuri si unor parteneri din Baia Mare si Brasov vor face echipa cu cei din Luxembourg, Suedia Franta si Italia. Dar despre aceasta , in relatarea viitoare despre drumurile europene ale tinerilor de la ONESTIN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu